Toni Varila: Toiveissa kemian työpaikka Kokkolassa
Toni Varila valmistui orgaanisen kemian maisteriksi Helsingin yliopistosta keväällä vuonna 2015. Ennen opiskeluja Toni ehti kartuttaa työkokemustaan monenlaisissa tehtävissä. Nyt hän tekee työharjoitteluaan Kokkolan yliopistokeskuksessa.
– Aloitin kesätöissä 15-vuotiaana Perhon seurakunnalla talonmiehen apulaisena. Samanlaisissa hommissa toimin myös Perhon maaseutuopistolla ja Perhon vanhainkotiyhdistyksellä. Lukion jälkeen pääsin Geologian tutkimuskeskukseen Kokkolaan tekemään turvekartoitusta.
-Armeijasta päästyäni aloitin sitten kemian opinnot Jyväskylässä. Valmistuttuani luonnontieteiden kandidaatiksi pääsin oman alan töihin Freeport Cobalt Oy:lle tekemään laborantin hommia ja määrittämään fysikaalisia ominaisuuksia kobolttiyhdisteistä. Nyt olen Kemistit biotalouteen FEC-koulutuksen työharjoittelussa Kokkolan yliopistokeskuksessa.
Toni sanoo biotalouden täydennyskoulutuksen olleen hänelle tarpeellinen. Koulutusjakso olisi voinut kuitenkin antaa enemmän aikaa käsitellä opittua.
– Koulutus oli hyvä kertaus opintoihini liittyen. Orgaanisen kemian kertaus nimenomaan biotalouden näkökulmasta oli erittäin hyödyllistä ja vastasi odotuksiani hyvin. Neljän viikon jakso oli kuitenkin turhan intensiivinen: asiaa oli liikaa ja aikaa liian vähän. Tämä vaikeutti seuraamista ja mukana pysymistä, eikä palvellut opiskelijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Positiivista koulutuksen sisällössä olivat käytännön laboratoriotyöt ja analyysilaitteisiin tutustuminen. Näistä on ollut minulle hyötyä myös työssäni.
Kokkolan yliopistokeskuksella Tonin toimenkuvaan kuuluvat Bioraff Botnia -tutkimushankkeen tutkimus- ja kehitystehtävät.
– Osallistun yksikön tutkimustoimintaan, opettelen itsenäisesti käyttämään laboratorion mittalaitteita ja menetelmiä ja tutustun käynnissä oleviin projekteihin.
Biotalouden täydennyskoulutuksesta oli Tonille hyötyä työharjoittelussa, vaikka paljon jää myös oman osaamisen ja aloitteellisuuden varaan.
– Joitakin asioita, joita kurssilla käytiin ennen harjoittelun alkua, olen kokenut hyödylliseksi. Aika pitkälti olen kuitenkin ollut oman osaamiseni ja työohjaajani varassa. On suuri merkitys sillä, mihin pääsee harjoitteluun. Täällä Kokkolan yliopistokeskuksessa käytettävät menetelmät ja laitteet on räätälöity juuri täällä tehtäviin analyyseihin, eikä niistä juurikaan mainittu koulupäivien aikana. Joillakin saattaa olla käytössään harjoittelussa juuri ne laitteet, mitä koulutuksessa käytettiin. Toki kaikki perusorgaanisen kemian menetelmät tuli kerrattua ja niistä on ollut hyötyä täällä työskennellessä.
Tulevasta Tonilla on selkeä suunnitelma.
-Toiveeni on saada vakituinen työpaikka kemian alalta täältä Kokkolasta. Haluan työn, jossa voin kehittyä ja oppia lisää kemiasta. Myös hyvät etenemismahdollisuudet ovat plussaa. Työpaikan löytymisen jälkeen haluaisin perustaa perheen ja ostaa tai rakentaa omakotitalon. Tulevaisuudessa olisi hienoa omistaa myös moottoripyörä.
Lisätietoja
Kemistit biotalouteen FEC – koulutus on Uudenmaan ELY-keskuksen tilaamaa ja osarahoittamaa työvoimapoliittista täydennyskoulutusta.
Lisätietoja Kemistit biotalouteen FEC-koulutuksesta:
Kehittämisen asiantuntija Riitta Aho, Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ Oy
riitta.aho@helsinki.fi, puh. 050 442 7170
Professori Kristiina Wähälä, Helsingin yliopisto, Kemian laitos
kristiina.wahala@helsinki.fi, puh. 050 448 7502