Transmeri: Hyvä keskusteluyhteys lähtee luottamuksesta
Transmeri Logisticsissa hyvä yhteys työnantajan ja työntekijöiden välillä syntyy avoimesta tiedonkulusta ja vapaamuotoisista keskusteluista.
Transmeri Logistics Oy:n toimitusjohtaja Marko Saikkonen, luottamusmies Ville Närhi ja Transmeri Groupin HR-päällikkö Anne-Mari Huuhtanen istuvat saman pöydän ääressä yrityksen toimitiloissa Vantaan Piispankylässä.
Näky on tuttu, sillä kolmikko vaihtaa usein ajatuksia työhön liittyvistä yhteisistä asioista.
– Yhteistyö toimii varsin mukavasti. Voimme keskustella melkein asiasta kuin asiasta. Hyvä keskusteluyhteys syntyy siitä, että työpaikan asioista voi keskustella myös vapaamuotoisesti, Närhi aloittaa.
Avoimuudesta hyötyvät kaikki
Marko Saikkosen mielestä hyvä ilmapiiri työpaikalla syntyy ennen muuta avoimesta tiedonkulusta.
– Avoimuus edistää koko yrityksen toimintaa ja helpottaa kaikkien työtä. Kaikista asioista ei voi puhua, mutta luottamuksellista tietoa on lopulta varsin vähän, Saikkonen huomauttaa.
Transmeri Logistics järjestää säännöllisesti infotilaisuuksia koko henkilöstölle. Tieto kulkee myös osastojen sisäisissä ja välisissä palavereissa.
– Digitaalinen maailma luo uusia mahdollisuuksia tiedonkulkuun, mutta keskusteluja kasvokkain sähköposti ei korvaa, Saikkonen painottaa.
Erimielisyyksistä haetaan konsensus
Työehtosopimuksessa ja yhteistoimintalaissa työnantajalle on asetettu tiettyjä tiedonantovelvollisuuksia. Anne-Mari Huuhtasen mielestä on parempi, jos asioista voi kertoa lakisääteistä minimiä laajemmin.
– Arvostan yhteistyössä sitä, että voin kysyä luottamushenkilöiden mielipidettä. Aina emme ole samaa mieltä, mutta siitä huolimatta voimme ratkoa yhdessä asioita mahdollisimman pitkälle oman talon sisällä. Olemme samassa veneessä, Huuhtanen sanoo.
Myös Ville Närhen mielestä asiat on hyvä puida mahdollisimman pitkälle paikallisesti.
– Aina kun siirrytään kauemmas itse tekemisestä, käytännönläheinen ymmärrys toimintaympäristöstä heikkenee, Närhi toteaa.
Hänen mielestään terveeseen keskusteluun työpaikalla kuuluu, että välillä ollaan radikaalistikin eri mieltä.
– Mutta silloin haetaan konsensusta ja kaikille riittävän hyvää ratkaisua, Närhi sanoo.
Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että vaikeimpia keskustelunaiheita ovat aina ihmisten asioista sopiminen. Tilajärjestelyistä tai laitteiden käytöstä on helppo neuvotella verrattuna vaikkapa palkkaan tai muihin henkilökohtaisina pidettyihin asioihin.
Paikallista sopimista kannattaa kehittää
Pöydän ääressä istuva kolmikko kannattaa paikallisen sopimisen kehittämistä edelleen. Ville Närhi huomauttaa, että yhtä ainoaa paikallisen sopimisen mallia tai laajuutta on kuitenkin vaikea määritellä.
-Yritysten toimintaympäristöt ovat niin erilaiset. Itsestään selvää kuitenkin on, että kaikki avoin keskustelu työnantajan työntekijän välillä on tärkeää, Närhi toteaa.
Marko Saikkosen mielestä paikallista sopimista kehittäessä on hyvä ottaa huomioon, että pienissä ja keskisuurissa yrityksissä henkilöstöhallinnon resurssit ovat rajalliset. Sopimisen siirtäminen kokonaan työpaikoille olisi liian työlästä.
– Jonkinlaista yleistä raamia ympärille tarvitaan. Raamin tulee olla kuitenkin riittävän väljä ja jättää sen sisälle liikkumatilaa, jossa voidaan toimia paikallisesti.
Transmeri Logistics on osa Transmeri Group -perhekonsernia. Yritys valmistaa ja varastoi Vantaalla hygienia-, kosmetiikka- ja kampaamotuotteita, kodin puhdistusaineita ja teollisuuden pesuaineita. Tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat muun muassa Lemon Juice & Glyserine -käsivoide, Mr Muscle -puhdistusaine ja Off-hyttyskarkote. Transmeri Logisticissa on noin 47 työntekijää.
(Valokuvassa vasemmalta Transmeri Groupin HR-päällikkö Anne-Mari Huuhtanen, Transmeri Logistics Oy:n luottamusmies Ville Närhi ja Transmeri Logistics Oy:n toimitusjohtaja Marko Saikkonen)
Lisätietoja
Kuinka työpaikoilla sovitaan? Katso, kuinka paikallinen sopiminen vahvistuu työmarkkinoilla
Katso paikallisen sopimisen caseja kemianteollisuudessa:
Forcit: Joustavat työvuorot parantavat tuottavuutta
KWH Mirka: Jatkuvasta neuvottelusta hyötyvät kaikki
Orion: Korvaavan työn käytäntöjä kannattaa kehittää