Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma kutsuu nuoria kemianteollisuuteen
Kemianteollisuus KT ry, Muovituoteteollisuus ry, Kumiteollisuus ry, Lasikeraaminen teollisuus ry, Kenkä- ja nahkateollisuus ry, Kultaseppien työnantajaliitto ry, Veneteollisuuden työnantajat ry ja Teollisuusliitto ry , Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ry haluavat omalta osaltaan tukea peruskoululaisten, lukiolaisten, kymppiluokkalaisten sekä VALMA (ammatilliseen koulutukseen valmentava) -koulutukseen osallistuvien nuorten mahdollisuuksia tutustua työelämään osana Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmaa.
Kesäharjoitteluohjelman tarkoitus on tarjota nuorille omakohtaista kokemusta toimialan työpaikan toiminnasta, niissä esiintyvistä eri työtehtävistä, henkilöstörakenteesta, yhteistyömuodoista ja alan tarjoamista mahdollisuuksista sekä antaa nuorille mahdollisuuden tehdä heille sopivaa käytännön työtä. Kesäharjoittelupaikkoja haetaan suoraan alan yrityksistä.
Tämän vuoksi osapuolet ovat sopineet seuraavaa:
- Jäljempänä olevat määräykset koskevat peruskoululaisten, lukiolaisten, kymppiluokkalaisten sekä VALMA-koulutukseen osallistuvia, joiden työsuhde perustuu Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmaan.
- Kaksi viikkoa tai kymmenen työpäivää kestävän kesäharjoitteluohjelman mukainen työsuhde voidaan sijoittaa 1.6.-31.8.väliseen aikaan vuosina 2022-2023. Nuorella voi olla useampi tämän suosituksen mukainen tutustumisjakso samalla työnantajalla kunakin vuonna.
- ”Tutustu työelämään ja tienaa” -kesäharjoitteluohjelman suorittamisesta maksetaan kertakaikkisena palkkana 365 euroa vuosina 2022 ja 2023. Palkka sisältää tutustumisjaksolta kertyneen lomakorvauksen. Palkasta maksetaan lakisääteiset sosiaaliturvamaksut henkilön iästä riippuen.
- Voimassa olevan työehtosopimuksen palkkoja, palkanmääräytymisperusteita ja muita rahanarvoisia etuja koskevia määräyksiä ei sovelleta niihin henkilöihin, joiden työsuhde perustuu tässä pöytäkirjassa tarkoitettuun kesäharjoitteluohjelmaan. Lukuun ottamatta säännöllisen työajan pituutta heihin ei myöskään sovelleta työehtosopimuksen työaikaa koskevia määräyksiä, mikäli ne vaikeuttaisivat kesätyöharjoitteluohjelman käytännön toteutusta.
– Kesätyöt ja työelämään tutustuminen ovat nuorille ja yrityksille tärkeitä. Viime syksynä olimme mukana etäTET-viikossa, jossa kemian päivän aikana konkretisoitui myös alle 18-vuotiaiden mielenkiinto yrityksiämme ja niiden vastuullisuutta kohtaan. Kemianteollisuudessa edistämme lämpimästi sitä, että nuoret pääsevät tutustumaan alan työpaikkoihin jo nuorella iällä. Kesäharjoittelu on yksi parhaista keinoista syventää nuorten kiinnostusta alaa kohtaan, sanoo Kemianteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Auli Piiparinen.
– Viime vuonna Kemianteollisuus ry:llä oli kolme nuorta tutustumassa työelämään. Kahden viikon aikana he pääsivät käytännön töihin ja osoittautuivat loistaviksi harjoittelijoiksi, joilla oli jo tulessa kiinnostusta kemianteollisuutta ja kemianteollisuuden yrityksiä kohtaan. Kipinä alalle ei ainakaan sammunut harjoittelussa, niin hienosti nuoret jakson lopussa kertoivat kokemuksistaan. Tulevana kesänä on ilo tavata uudet nuoret. Hakea voi Kemianteollisuus ry:n helmikuun loppuun asti. Suosittelen paitsi kemian alan yrityksiä niin myös neuvottelukumppaneitamme Teollisuusliittoa, Ammattiliitto Pro:ta ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:ää antamaan nuorille tänä kesänä ensikosketuksen työelämään, sanoo työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.
Kemian kesätyölaskuriin kootaan työnantajat, jotka ovat ilmoittaneet kesätyöpaikkojen määrät.
Kemianteollisuuden jäsenyritykset löydät täältä. Huomaa, että voit suodattaa tuloksia myös maakunnittain, niin löydät oman lähialueesi yritykset.