Bio- ja kiertotalous
Kiertotalouden kehittäminen edellyttää paitsi teknologioiden kehitystä myös liiketoimintamallien ja koko yhteiskunnan systeemistä kehittymistä.
Kemian vahvuuksia ovat muun muassa:
- Molekyylitason osaaminen: mahdollistaa niin neitseellisen kuin jäteperäisen raaka-aineen kestävän ja älykkään hyödyntämisen. Tavoitteena ei ole vain kierrätys, vaan arvoa nostava kierrätys (upcycling). Tässä kemia on usein avainasemassa, sillä sen ydinosaamista on lisäarvon luominen lähes mille tahansa raaka-aineelle.
- Silloittajan taidot: kemianteollisuus on kytkeytynyt kaikkiin muihin toimialoihin tuottaen niille materiaaleja ja ratkaisuja. Koko tavarantuotannosta on vaikea löytää arvoverkkoa, jossa kemia ei olisi mukana. Koska kiertotaloudessa erilaisten ekosysteemien ja jalostusketjujen merkitys kasvaa, kemia nousee tärkeään rooliin.
Monet kemian kasvualueet ja innovaatiot kytkeytyvät bio- ja kiertotalouteen, esimerkiksi:
- biopolttoaineet kuten uusiutuva diesel, bioetanoli ja biokaasu
- biopohjaiset kemikaalit kuten ksylitoli, karboksimetyyliselluloosa eli CMC, tärkkelyksen johdannaiset, teolliset entsyymit sekä mäntyöljystä jalostetut kemian tuotteet mm. maaleihin, liimoihin ja rehuihin
- vedenpuhdistukseen ja vesijalanjäljen optimointiin liittyvät ratkaisut
- lannoitteet ja ravinteet
- jätemateriaalien käsittelyteknologiat mm. uusiomuovien valmistus
Koska kemianteollisuus on tavalla tai toisella mukana lähes kaikissa tavarantuotannon arvoverkoissa, kemian innovaatiot vauhdittavat myös muiden alojen uudistumista. Esimerkiksi mäntyöljystä valmistetun apuaineen avulla voidaan tehostaa asfaltin kierrätystä, sopivan kemian avulla säästää raaka-ainetta kartonginvalmistuksessa tai hyödyntää elintarviketeollisuuden sivuvirtoja vaikkapa kosmetiikan valmistuksessa.
Kemianteollisuuteen kuuluu erilaisia yrityksiä, joista osa hyödyntää uusiutuvia, osa fossiilisia ja osa mineraalisia raaka-aineita. Kiertotalous koskee kaikkia yrityksiä ja on jo nyt keskeinen osa monien yritysten bisnestä.
Suomessa ja Euroopassa on käynnissä lukuisia bio- ja kiertotalouteen kytkeytyviä TKI-hankkeita (tutkimus, kehitys ja innovaatiot). Teknologiakehityksen lisäksi tärkeää on myös uusien yhteistyön tapojen sekä liiketoimintamallien kehitys, muun muassa palvelun kytkeminen entistä kiinteämmäksi osaksi tuotteita sekä erilaisten yhteistyöalustojen ja -ekosysteemien luominen. Moni kemian alan yritys investoi paljon TKI-toimintaan.
Kiertotalouden kestävät liiketoimintamallit kemianteollisuuden yrityksille -käsikirja
Toukokuussa 2020 julkaistu Kiertotalouden kestävät liiketoimintamallit kemianteollisuuden yrityksille -käsikirja on Kemianteollisuus ry:n, Business Finlandin ja Sitran teettämä selvitys ja opas yritysten liiketoiminnan kestävään kehittämiseen. Hiilineutraalisuus tarkoittaa kemianteollisuudessa liiketoiminnan katsomista uusien lasien läpi. Käsikirja on tehty ilmastonmuutoksen torjumiseen kunnianhimolla suhtautuville yrityksille. Se toimii työkaluna uusien kestävien liiketoimintamallien luomiseen. Käsikirjassa hiilineutraalisuutta lähestytään viiden tulevaisuuden liiketoimintamallin ja useiden yritysesimerkkien kautta.
Käsikirjan löydät materiaalipankista: